De nieuwe versie van Google Analytics, genaamd Google Analytics 4, staat voor de deur en brengt grote veranderingen met zich mee. In dit artikel bespreken we waarom deze nieuwe versie wordt uitgebracht en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de oude en nieuwe versie. We zullen ook belangrijke aspecten behandelen waar je rekening mee moet houden bij het overstappen naar Google Analytics 4, inclusief het behoud van historische data. Daarnaast bieden we enkele alternatieven voor Google Analytics.

Waarom is er een nieuwe versie van Google Analytics?

De manier waarop mensen online communiceren en omgaan met websites en apps is de afgelopen tijd veranderd. Met het toenemende gebruik van mobiele apparaten en spraakgestuurde zoekopdrachten was er behoefte aan een geavanceerder analysehulpmiddel dat deze veranderingen kon begrijpen en volgen. Daarom is Google Analytics 4 ontwikkeld.

Belangrijkste verschillen tussen de oude en nieuwe versie

In de oude versie, Universal Analytics, werden gegevens verzameld en gerapporteerd over websitebezoeken, sessies en pagina-interacties. In Google Analytics 4 worden daarentegen specifieke gebeurtenissen vastgelegd, zoals klikken, paginaweergaven en aankopen. Dit biedt een completer beeld van hoe mensen met je website omgaan.

Google Analytics 4 zal nieuwe inzichten kunnen onthullen over cross-device journeys en je in staat stellen om veel gedetailleerder te zijn over specifieke acties op jouw website.

Overstappen naar Google Analytics 4: Waar moet je op letten?

Bij het overstappen naar Google Analytics 4 zijn er enkele belangrijke zaken om rekening mee te houden. De implementatie en nieuwe rapporten werken anders, wat even wennen kan zijn. Sommige externe tools kunnen mogelijk nog niet goed samenwerken met deze nieuwe versie. Bovendien ontbreken enkele bekende gedragsstatistieken, zoals het bouncepercentage, het aantal pagina’s per sessie en het uitstappercentage. Het is ook essentieel om te weten dat historische data niet automatisch worden overgezet naar Google Analytics 4. We raden aan om GA4 eerst naast je huidige instellingen in te stellen, zodat je een vergelijking kunt maken tussen de twee versies en je historische gegevens kunt behouden.

Alternatieven voor Google Analytics

Als je op zoek bent naar alternatieven voor Google Analytics, zijn er enkele opties beschikbaar. Matomo’s Piwik en Simple Analytics zijn beide privacyvriendelijkere alternatieven. Piwik heeft als voordeel dat het vergelijkbaar werkt en eruitziet als Google Analytics, en biedt ook een gratis versie.

Google analytics 4

Beslissing en hulp bij overstap naar een nieuwe analyse tool

Als je nog steeds twijfels hebt over het overstappen naar een nieuwe meet- en analyse tool, helpen we je graag. Neem gerust contact met ons op voor verdere ondersteuning bij het nemen van de juiste beslissing.

Total Views: 1.416Daily Views: 3