“Het belang van statistieken”

Je bent uren aan het besteden aan een mooie website vol met fantastische blogs over jouw werkzaamheden, maar toch levert het geen verkopen op. Wat gaat er dan mis? En hoe kom je daar achter?
Gelukkig zijn er een aantal programma’s ontwikkeld die precies kunnen laten zien wie er op jouw website komen en wanneer ze ook bijvoorbeeld weer afhaken en de pagina sluiten. Ik ga hieronder uitleggen welke programma’s er zijn en hoe je deze kan gebruiken.

Hoe gebruik je de statistieken?

Er zijn verschillende zaken die je kan bijhouden op jouw website:

 • Hoeveel mensen hebben jouw website bezocht?
 • Via welke andere pagina of website zijn zij op jouw website beland?
 • Waar komen de bezoekers vandaan?
 • Welke zoekwoorden hebben zij gebruikt om op jouw website te komen?
 • Op welke pagina en welk moment hebben zij jouw website verlaten?

Je kunt je wel voorstellen dat het dus erg belangrijk is om het gedrag van jouw bezoekers in de gaten te houden om zo weten of je iets aan jouw website kan verbeteren bijvoorbeeld. Zo weet je beter op welke doelgroep jij je kan richten, welke zoekwoorden je vaker op jouw website kan benoemen om meer bezoekers te krijgen en welke pagina’s de bezoekers blijkbaar niet interessant genoeg vinden om te blijven.

Voordat je de statistieken gaat aflezen is het belangrijk om te weten wat het doel is van jouw website. Als jij het doel hebt om bijvoorbeeld 5.000 bezoekers per maand op jouw website te krijgen kan je dit makkelijk inzien bij bijvoorbeeld Google Analytics. Maar als jij wilt inzien op welke knoppen de bezoekers hebben gedrukt of hoe ver mensen scrollen op jouw website kan je beter Google Tag Manager gebruiken. Ik zal het verschil tussen beide programma’s uitleggen.

Welke website statistieken tools en software

Er zijn verschillende website statistieken tools en software beschikbaar voor website-eigenaren en marketeers om de prestaties van hun website te meten en analyseren. Enkele voorbeelden van populaire website statistieken tools zijn Google Analytics, Piwik, Clicky, en Open web analytics. Deze tools bieden verschillende functies en analyses, zoals het volgen van het aantal bezoekers, paginaweergaven, bouncepercentage, conversies, en zoekwoordposities. Het kiezen van de juiste website statistieken tool hangt af van de specifieke behoeften en doelstellingen van de website-eigenaar en kan bijdragen aan het optimaliseren van de website en het verbeteren van de gebruikerservaring.

  Waar moet je op letten bij het kiezen van een statistieken tool?

  Bij het kiezen van een statistieken tool voor je website zijn er een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Ten eerste is het belangrijk om te bepalen welke statistieken en analyses je nodig hebt om de prestaties van je website te meten en te optimaliseren. Kijk dus goed naar de functies en mogelijkheden die de verschillende tools bieden en of deze aansluiten bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

  Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de gebruiksvriendelijkheid van de tool. Is de interface eenvoudig en duidelijk genoeg om mee te werken en kun je de gewenste informatie gemakkelijk vinden en interpreteren? Een gebruiksvriendelijke tool kan je veel tijd en moeite besparen en ervoor zorgen dat je sneller inzicht hebt in de prestaties van je website.

  Ook de prijs is natuurlijk een belangrijke factor bij het kiezen van een statistieken tool. Sommige tools zijn gratis, terwijl andere een maandelijks of jaarlijks abonnement vereisen. Bepaal dus vooraf wat je budget is en welke tool het meest kosteneffectief is voor jouw specifieke situatie.

  Tot slot is het belangrijk om te letten op de betrouwbaarheid en veiligheid van de tool. Zorg ervoor dat de tool voldoet aan de relevante privacy- en beveiligingsvoorschriften en dat de gegevens die worden verzameld en opgeslagen veilig zijn. Door deze aspecten in overweging te nemen, kun je de juiste statistieken tool kiezen die past bij jouw specifieke behoeften en doelstellingen.

  Piwik pro - gratis programma voor website statistieken

  Bekijk hoe gebruikers door je website navigeren met Piwik Pro statistieken.

  Heb jij hulp nodig bij het opzetten van de website en statistieken?

  Het kan zijn dat je de informatie die je zojuist hebt gelezen helemaal niet begrijpt en daar toch liever hulp van een expert bij wil gebruiken. Running Your Marketing kan jou altijd helpen bij het maken van jouw website en daarbij alles installeren zodat jij de statistieken makkelijk kan aflezen en in de gaten kan houden.