Wat is de Google Bert update?

De Google Bert update is een update van Google die aangekondigd is op 25 oktober 2019. Deze update zorgt ervoor dat Google de context van de zoekvraag beter begrijpt. De afkorting BERT staat voor Bidirectional Encoder Representations from Transformer. Dit is een deep learning algoritme die menselijk taalgebruik en de context van een zin beter begrijpt (Natural Language Processing).

Welke invloed heeft de Google Bert update?

Volgens Google is de Bert Update de grootste update binnen search van de afgelopen 5 jaar. Op dit moment wordt al 10 procent van de Engelstalige zoekopdrachten in de VS beïnvloed door de BERT update. Ook worden de Featured snippets nu al door Google BERT beïnvloed, in alle landen waar deze worden vertoond. Dus ook in Nederland wordt BERT al toegepast.

Wat zijn voorbeelden van de Google Bert update?

Voor de BERT Update

Het eerste zoekresultaat is een artikel over Amerikanen die naar Brazilië reizen. Dit is niet waar de persoon naar op zoek is.

Na de BERT update

De eerste zoekopdracht is een opdracht waar meteen wordt verwezen naar de Amerikaanse ambassade waar je de VISA kan aanvragen.

Met deze update kan dankzij BERT Google beter interpreteren waar je naar op zoek bent door de context te lezen waar het woord is gebruikt.

Kan je jouw website optimaliseren voor de Google BERT update?

Belangrijkste om rekening mee te houden dat de focus steeds meer gaat veranderen van afzonderlijke keywoorden naar “topics” of onderwerpen. Gebruikers veranderen steeds meer hun zoeken van keywoorden naar zinnen. Google wordt slimmer om deze zinnen te begrijpen en past zich hierop aan. Ook voor Google Search wordt dit steeds relevanter.

Het is dus belangrijk om je SEO anders in te richten. 

Ben je hier naar geïnteresseerd neem dan contact op en we helpen je graag verder.