Voor kleine ondernemers is het cruciaal om beter vindbaar op Google te zijn dan de concurrenten. Daarom is het noodzakelijk om op de hoogte te blijven van de laatste trends en updates van Google.

In dit artikel duiken we dieper in op wat E-E-A-T betekent, de impact van de nieuwste Google update en hoe kleine ondernemers deze kennis kunnen gebruiken om beter vindbaar voor Google te zijn en succes te vergroten. Daarnaast zal je een aantal SEO tips lezen die handig zijn voor kleine ondernemers.

Aanzienlijke grote veranderingen gaande

Op dit moment zijn er aanzienlijke grote veranderingen gaande, voornamelijk als gevolg van significante en invloedrijke updates van Google, die een een hele grote impact hebben op kleine ondernemingen. De Google Bert Update en aantal grote Core Updates hebben grote impact en significante veranderingen teweeggebracht, met een focus op het bestrijden van laagwaardige en AI-gegenereerde content.

Websites met echte ervaring, zoals reisblogs en productrecensiesites, zagen een stijging in de ranglijst van Google, terwijl schimmige tactieken zoals contentfarms hun ranking zagen afnamen. Gezondheids-, overheids- en educatieve sites zagen een toename in zichtbaarheid, terwijl de nieuwscategorie over het algemeen daalde. De laatste updates benadrukken het belang van hoge E-E-A-T (Expertise, Ervaring, Autoriteit en Betrouwbaarheid) in content voor een betere positionering in Google’s zoekresultaten. Bron: Google August 2023 Core Update: Winners, Losers & Analysis en Google Creating helpfull content

Lily Ray meldt hieronder in een bericht een daling van 35% in SEO-zichtbaarheid voor een niche reiswebsite sinds de recente core update. De site kenmerkt zich door anonieme schrijvers, overvloedige advertenties, stockfoto’s, geen zichtbare menselijke interactie, en ongeveer 80% AI-gegenereerde content.

En ook in Nederland is de impact te merken:

Wat is E-E-A-T

E-E-A-T, gecreëerd door Google, staat voor Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid. Het verwijst naar de diepte van kennis en praktische knowhow die individuen of organisaties bezitten in een bepaald veld of onderwerp. Het gaat ook over het hebben van de knowhow, zoals een professional, en het betekent dat de mensen erachter hun inhoud begrijpen.

Hoe helpt E-E-A-T beter vindbaar op Google te zijn?

Websites die hoge E-E-A-T-waarden demonstreren, worden door Google gezien als betrouwbare bronnen van informatie, wat resulteert in een betere zichtbaarheid en hogere posities in de zoekresultaten. In een tijdperk waarin desinformatie snel kan verspreiden en de authenticiteit van content voortdurend in twijfel wordt getrokken, speelt E-E-A-T een cruciale rol in het handhaven van de integriteit van zoekresultaten. Websites en contentmakers moeten zich daarom richten op het versterken van hun E-E-A-T om niet alleen beter vindbaar te zijn op Google, maar ook om het vertrouwen van hun gebruikers te winnen en te behouden.

Beter vindbaar op Google voor kleine ondernemers - Running Your Marketing
 • Ervaring

Vanaf december 2022 heeft Google Ervaring toegevoegd aan hun beoordelingscriteria, waardoor het nu E-E-A-T wordt in plaats van E-A-T. Google neemt nu in overweging in hoeverre de schrijver van een stuk daadwerkelijke, persoonlijke ervaring heeft met het onderwerp. Een tekst kan zijn doel effectiever bereiken als deze is opgesteld door iemand met uitgebreide directe ervaring.

Als illustratie geeft Google het voorbeeld van een productrecensie. Zou je meer geloof hechten aan een recensie geschreven door iemand die het product daadwerkelijk heeft gebruikt, of aan iemand die dat niet heeft gedaan?

 • Expertise

Expertise in het E-E-A-T-framework van Google draait om de mate van kennis en vaardigheid die een auteur of website toont binnen een specifiek vakgebied of onderwerp. Het gaat erom dat de inhoud accuraat, gedetailleerd en nuttig is voor de gebruiker, en dat de auteur aantoonbare ervaring of kwalificaties heeft op het betreffende gebied.

Voor kleine ondernemers betekent dit dat ze hun unieke kennis en ervaringen moeten benutten om inhoud te creëren die hun expertise laat zien. Dit kan bijvoorbeeld door het delen van diepgaande case studies, het geven van gedetailleerde productbeschrijvingen of het aanbieden van gespecialiseerde adviezen en tips. Wanneer kleine ondernemers hun expertise op deze manier delen, helpt dit niet alleen om hun autoriteit en betrouwbaarheid te versterken, maar het bouwt ook vertrouwen op bij hun doelgroep. Klanten zijn eerder geneigd om producten of diensten af te nemen van een bedrijf dat duidelijk kennis van zaken heeft, wat uiteindelijk bijdraagt aan het succes en de groei van de onderneming.

 

 • Autoriteit

Authoriteit binnen het E-E-A-T-framework van Google verwijst naar de mate waarin een auteur of website wordt erkend als een betrouwbare en gezaghebbende bron binnen een specifiek vakgebied of industrie. Dit wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de inhoud, de aanwezigheid van betrouwbare externe links en positieve beoordelingen van gebruikers.

Voor kleine ondernemers kan het opbouwen van autoriteit zich bijvoorbeeld uiten in het regelmatig publiceren van goed onderzochte en informatieve blogposts over hun producten of diensten. Wanneer deze inhoud wordt erkend en gedeeld door andere gerespecteerde spelers in de industrie, kan dit de autoriteit van de kleine ondernemer in de ogen van Google verhogen.

 

 • Betrouwbaarheid

Betrouwbaarheid in het E-E-A-T-framework van Google speelt een cruciale rol in hoe een website of auteur wordt waargenomen. Het gaat om de consistentie van het leveren van accurate en betrouwbare informatie, evenals het bieden van een veilige en transparante online ervaring voor gebruikers.

Voor kleine ondernemers betekent dit dat ze moeten zorgen voor een veilige website, bijvoorbeeld door het gebruik van een SSL-certificaat, en dat ze transparant moeten zijn in hun bedrijfspraktijken. Het regelmatig updaten van content, het corrigeren van eventuele fouten en het zorgen voor duidelijke en eerlijke communicatie zijn allemaal manieren om betrouwbaarheid te bouwen. Klantenbeoordelingen en testimonials kunnen ook bijdragen aan het versterken van de betrouwbaarheid, mits deze authentiek zijn en een realistisch beeld geven van het bedrijf.

Een kleine ondernemer die investeert in het opbouwen van betrouwbaarheid zal merken dat dit vertrouwen wekt bij zijn klanten, wat essentieel is voor het opbouwen van een loyale klantenkring en het stimuleren van positieve mond-tot-mondreclame. Dit alles draagt bij aan een sterke online reputatie, wat uiteindelijk de zichtbaarheid in zoekmachines en het bedrijfssucces ten goede komt.

Hoe dienen kleine ondernemers te reageren op alle laatste genoemde updates zoals E-A-T ?

Kleine ondernemers hebben het voordeel dat ze snel kunnen inspelen op veranderingen en persoonlijke relaties met hun klanten kunnen opbouwen. Hier zijn enkele tips om E-A-T te optimaliseren:

 • Toon je expertise

 • Creëer inhoud die jouw kennis en ervaring in je vakgebied laat zien
 • Deel case studies en succesverhalen van je bedrijf.
 • Bied educatieve inhoud aan, zoals how-to gidsen en tutorials.
 • Je over ons pagina moet uitgebreid vertellen wie jullie zijn
 • Content wordt regelmatig geupdated
 • Bouw een authoriteit op

 • Verzamel positieve klantbeoordelingen en testimonials.
 • Zorg voor backlinks van andere gerespecteerde websites in je branche.
 • Je social media kanalen kloppen met je organisatie
 • Deel je inhoud op sociale media en andere platforms om je bereik te vergroten.
 • Google bedrijf is goed ingevuld
 • Werk samen met experts
 • Versterk je betrouwbaarheid

 • Zorg ervoor dat je website veilig is en een SSL-certificaat heeft.
 • Zorg ervoor dat je website snel is, en technisch in orde.
 • Update je inhoud regelmatig
 • Wees transparant over wat je aanbiedt en bied duidelijke contactinformatie aan.
 • Link/ conect naar websites met authoriteit (betrouwbare websites)

Conclusie

E-A-T optimalisatie is essentieel voor kleine ondernemers die willen slagen in de huidige competitieve online markt. Door te focussen op het aantonen van jouw expertise, het opbouwen van autoriteit en het waarborgen van betrouwbaarheid, kun jij je zichtbaarheid in zoekmachines verbeteren en het vertrouwen van je klanten winnen. De nieuwste Google update maakt E-E-A-T belangrijker dan ooit, en door deze principes te omarmen, kun jij je als kleine ondernemer onderscheiden en beter vindbaar op Google zijn dan je concurrenten.

Bronnen

What is Google E-E-A-T? How To Demonstrate First-Hand Experience
Search Engine Journal

What is E-E-A-T
Neilpatet.com

Google E-E-A-T
Erikmanuelli

Google geeft aanwijzingen dat je niet-helpende inhoud schrijft.
Search Engine Roundtamble

Van E-A-T naar E-E-A-T: wat is er veranderd?
FrankWatching

How to Drive Traffic in Google Discover: The Ultimate Guide
Moz – Lily Ray

Google – Creating helpful content
https://developers.google.com/search/docs/fundamentals/creating-helpful-content

Ben je getroffen door de Google’s September 2023 Helpful Content Update? Ons ervaren SEO-team kan helpen. Voor bedrijven die mogelijk zijn getroffen door de 2023 Helpful Content Update (HCU), kunnen wij website-inhoudsanalyse en herstelaanbevelingen bieden met snelle, doelgerichte adviesprojecten. Ons team zal je gehele website beoordelen en een voorgestelde routekaart ontwikkelen voor het aanpakken van HCU-algoritme herstel.

Met een geschiedenis van succesvolle analyses en herstelstrategieën voor algoritme-updates, kan ons SEO-team een deskundig perspectief bieden om snel te helpen praktische oplossingen te vinden. Om verkeer en inkomsten te herstellen.

Total Views: 1.126Daily Views: 1